Etter noen timer med flyreise er jeg endelig ferdig med den vanvittig spennende boka Iskaldt Bedrag. Kan jo i min lille innledelese skrive at lesehastigheten min i deler av boka lå på rundt 400 siden jeg ble så utålmodig med å finne ut av hvordan hver hendelse endte. Originaltittelen er Deception Point og ble skrevet i 2001, men gitt ut i Norge først i 2006 (oversatt av Kjell Olaf Jensen og Peter A. Lorentzen), etter at DaVinci-kode-manien hadde nådd Norge. Dan Brown skriver på en måte som pirrer leseren og ikke greier å legge fra seg boka. Det er en bok med 132 kapitler (+prolog og epilog) og 570 sider. Handlingen strekker seg på omkring 24 timer der hvert eneste sekund er fylt med spenning og dramatikk. Det skal vel være mulig å lese boka på cirka et døgn med effektiv lesing, siden Brown aldri hopper noe særlig i tid, og samtidig forteller om forskjellige hendelser, på forskjellig sted, men på samme tid.

Rachel Sexton er etteretninganalytiker for NRO, en av USAs overvåking- og sikkerhetstjenester. Hun er datter av Senator Sedgewick Sexton, som er presidentkandidat og jakter hver eneste mulighet for å styrke sin posisjon foran valget. De to har et ganske anstrengt forhold, et forhold som de har hatt siden den dagen Rachels mor døde. En dag får hun en uventet innkalling til å møte president Zachary Harney, og blir sendt ut til Arktis for å titte på en uventet oppdagelse gjort av NASA. Hun ankommer Milne-isflaket og får møte de sivile vitenskapsmennene Micheal Tolland og Corky Marlinson, og får av dem vite mye om oppdagelsen NASA har gjort under isen. En 190 millioner år gammel meteoritt, full av fossiler som angivelig stammer fra det ytre rom, og gir nytt liv i håpet om en dag å finne liv andre steder enn på jorda.

NASAs eksentriske vitenskapsfolk heiser opp meteoritten fra den dype isen, og Det Hvite Hus og NASA og romorganisasjonens leder Lawrence Ekstrom forbereder seg på pressekonferanse for det amerikanske folk. Men hva skjer, når en av de sivile vitenskapsfolkene plutselig forsvinner sporløst, og de andre finner saltvann i brønnen der meteoritten ble hentet opp, som burde være fylt med rent ferskvann? Rachel, Corky, Micheal og Norah Mangor, det sivile vitenskapsteamets kvinnelige leder, drar ut på isen og finner ut at meteoritten nylig er plassert i isen nedenifra. Plutselig blir de beskutt av tre Delta-soldater som har overvåket dem hele tiden. Norah blir drept, og de andre greier såvidt å flykte. Delta-soldatene jager dem, og de blir nødt til å hoppe utfor et stup og ned i det iskalde vannet. Deres sjanser for å overleve er så godt som null, og hvem skal finne dem, på et isflak vest for Grønland, midt på natten? Men verst av alt: hvem er det som ikke vil at sannheten skal ut, hvem er det som har skapt dette bedrageriet, og hvordan vil dette fortsette (og etterhvert ende)? Det vil du finne ut om du leser boka selv.

Boka anbefales på det sterkeste til de som har 24 timer til overs til å lese og virkelig trenger noe spennende og interessant. Dan Brown har stappet den full med både sannheter og fiksjon, og alt virker så ekte at man tror det faktisk kan skje. Boka er full av vendinger og overraskelser, og man må være skjerpet for å få med seg alt man leser. En bok som anbefales. Se etter den på skolens bibliotek, eller kjøp den, det er den verdt!

Reklame